Technológia

Szerkezet

A CLT (rétegragasztott tömör fa) minimum három, jellemzően egymásra merőleges száliránnyal ragasztott fenyő deszkarétegből álló fa panel termék. A fa rétegek derékszögben történő ragasztásával a panel jobb szerkezeti merevséget tud elérni mindkét irányban. A kizárólag környezetbarát ragasztóanyag alkalmazásával préseléssel előállított szerkezeti panelek különleges méretstabilitással és merevséggel rendelkeznek. A Stora Enso termékeinek különlegessége, hogy az egyes rétegeken belül a deszkák az éleik mentén is egymáshoz vannak ragasztva a felületi légzárás elérése érdekében.

A CLT panelek különböző vastagságban elérhetőek a szerkezeti igényeknek megfelelően. A jellemző szállítási táblaméret 2,95 x 13,50 m, de a maximális gyártási táblaméret akár 3,45 x 16,00 m is lehet.

Photo © Stora Enso

RIB Panel

A CLT RIB bordás panelek a legjobb választásnak bizonyulnak cca. 6,00 m feletti nagy fesztávú egybenyíló, rugalmasan alakítható terek kialakításához. Ezek a szerkezetek a CLT-n kívül GL rétegragasztott fa tartókból állnak. A bordázat lehet látványos és funkcionálisan jól kihasználható – installációk, vezetékek, akusztikai- és belsőépítészeti elemek helyezhetőek el közöttük. A termék teherbírásához, szilárdságához, stabilitásához képest, könnyű, alapanyag takarékos. Pontosan ütemezett szállítással az összeszerelés nagyon gyors, egyszerű; ezáltal hatékony és gazdaságos megoldást eredményez.

Gyártás

A CLT paneleket számítógép vezérelt gépsoron gyártják, ellenőrzik és vágják ki a kívánt méretre, formára, mely nagyfokú precizitást eredményez. Az egyes elemek előre legyártva jellemzően az építéshelyszínre szállítva kerülnek átadásra.

Az előregyártás nagy pontosságot jelent, mely a kivitelezés alatt mutatja meg jelentőségét. A kivitelezés folyamata időben gyorsabb, kevesebb építéshelyi élőmunkát igényel és kevésbé zavaró a környezete számára is. Az előregyártás az építéshelyi biztonság növelését is segíti.

Photo © Stora Enso

Felület

A fa – mint természetes anyag – változatos felületi struktúrában jelenik meg, különböző egyedi karakter jegyeket hordoz magában. A fa felületi megjelenését ez a változatosság jellemzi, a természetes fejlődés jelei a felületen kisebb-nagyobb mértékben jelennek meg. A felületi megjelenés alapján a Stora Enso CLT panelek látszó-, ipari látszó és nem látszó minőségi kategóriákba vannak osztályozva.

Alapesetben a CLT anyaga lucfenyő, a középső rétegben erdei fenyő is előfordulhat. Külön kérés esetén a külső réteg lehet erdei- vagy vörösfenyő. Extra igényre, ezen túl lehetőség van arra, hogy a CLT szerkezetre rátétként erdei-, vörös-, ezüst- vagy svájci fenyő burkolati réteg is kerüljön.

A felületi minőségek osztályozásának részletes leírása:

Építés

Az építéshelyszíni munkát szakképzett kivitelező cégek végzik. A nehéz, ásványi alapú szerkezetépítő anyagokkal szemben, a CLT teljes körű, precíz előregyártásnak köszönhetően az egész projekt pontosan tervezhető és kivitelezhető.

Az előregyártott vasbeton vagy acél szerkezetekhez képest a CLT tömege alacsonyabb (cca. 500 kg/m3), így az elemek beemelése kisebb daruval végezhető. A technológia homogén, száraz; a beépítés nem igényel nagy kivitelezői létszámot.

Mindezzel az építési, szerelési munkák sokkal hatékonyabban végezhetőek, így értékes idő és pénz takarítható meg.

Statika

A CLT meghatározó statikai jellemzője abból adódik, hogy az egyes farétegek egymásra merőleges száliránnyal vannak ragasztva; így a teherátadás két fő irányba történik. Ezzel a szerkezeti tulajdonsággal – mely szabadon alakítható alaprajzi elrendezést, leegyszerűsíthető tervezést, alacsonyabb födémvastagságot biztosít – eddig csak a vasbeton szerkezetek rendelkeztek. A pontra terhelő vagy nagy kinyúlású konzolos szerkezetek megtervezése ugyan több erőfeszítést igényelnek, de ezek is tökéletesen végrehajthatóak.

A CLT szerkezetek különösen magas teherbíró képességgel rendelkeznek, mivel a pontszerű terhek általában a teljes panel szélességében szétoszlanak a keresztirányú rétegeknek köszönhetően. A CLT nagy szilárdsága nagyon előnyös az épület stabilitásában.

A CLT szerkezetek statikai méretezése a rétegragasztott rúdszerkezetek (pl.: GL) méretezésétől eltérő. A CLT tartószerkezetek tervezése az Eurocode 5 alapján, különböző vizsgálati módszerekkel, szoftveres támogatással végezhetők.

Akusztika

A megfelelő akusztikai védelem biztosítása elengedhetetlen az épület használhatósága szempontjából. Az akusztikai követelmények meghatározása és megoldások meghatározása kiemelten fontos a tervezés szakaszában.

A CLT szerkezetek esetében a követelmények kielégítésére a szerkezetek önmagukban (szerkezeti vastagság változtatásával); vagy kiegészítő szigetelő anyagokkal (homlokzati rétegrend, beltéri gipszkarton szerkezetek) kombinálva méretezhetőek, kielégíthetőek. Igény esetén a rezgés- és hangszigetelés fokozható a panel elemek csatlakozásánál speciális szalagok beépítésével.

Egy 10 cm vastag burkolatlan CLT fapanel esetén Rw (C; Ctr) értéke: 34 (-1;3) dB. Falak esetében egy vagy kétoldali burkolattal akár Rw ≥ 58 dB, látszó födémek esetén akár Rw ≥ 63 dB is elérhető.

Tűzvédelem

A CLT-nek kb. 12% a nedvességtartalma. Ha a CLT tűzhatásnak van kitéve a bezárt vízmolekulák 100°C körül elkezdenek elpárologni.

300°C hőmérséklet felett a fa külső rétege elszenesedik, mely megvédi a belső rétegeket, amik ezáltal sértetlenek maradnak. Így a CLT szerkezetek tűz esetén elszenesednek, de nem égnek át, állékonyságuk a tartószerkezeti méretezésnek megfelelően biztonsággal megmarad. Egyedülálló módon kiszámítható viselkedést tanúsít a tűzzel szemben; mely a CLT szerkezeteknek tökéletes tűzvédelmet biztosít.

A fa szerkezetek – az acél szerkezetektől eltérően, melyek minden esetben kiegészítő tűzvédelmi intézkedést igényelnek -, a tűzzel szemben már természetesen védve vannak a pirolízisnek és a szénréteg kialakulásának köszönhetően. A fa valóban ökológikus építőanyag.

A CLT panelek Tűzvédelmi osztálya: D-s2, d0.
Minősített tűzállósága 30, 60, 90, de akár 120 perc is lehet.

Hőtechnika

Az „épület hőszigetelése” fogalom magába foglal minden eszközt mely az épület fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energiát minimális szinten tartja. Az épület hőtechnikai viselkedését a helyszíni adottságok, alaprajzi kialakítás, alkalmazott építőanyagok, rétegrendek, gépészeti és elektromos rendszerek, eszközök mind együttesen alkotják, így ezek együttes tervezése meghatározó.

A fa hővezetési tényezőjét alapvetően a tömege, sűrűsége, víztartalma határozza meg. CLT szerkezetek esetében ez az érték λ = 0,12 W/mK.

Légzárás

A lég- és szélzáró térhatároló szerkezetek tervezése, biztosítása elengedhetetlen egy energiahatékony épület megvalósításánál. A hőszigetelés belső oldalán lévő légzáró réteg megakadályozza a pára áramlást és ennek kondenzációs károsító hatását a hőszigetelésre, szerkezeti elemekre.

A légzárás követelményét a Stora Enso CLT panelek egyedülállóan már 3 réteg esetén is önmagukban is teljesítik, köszönhetően az egyedi élragasztásnak. A Graz-i Műszaki Egyetem laboratóriumában végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy a Stora Enso CLT szerkezet a légzáró tulajdonságát egész élettartama alatt megőrzi, azzal együtt, hogy a panel páraterhelése, nedvességtartalma a kivitelezés során és a használat alatt is folyamatosan változik, ami a fa anyagban a duzzadást és zsugorodást is okozhat.

CLT épületek esetében a szélzárást a homlokzati vakolat vagy a szerelt burkolat mögötti szélzáró, páraáteresztő homlokzati fólia biztosítja.

Páratechnika

A három vagy több rétegű CLT szerkezetek légzáróak, de nem párazáróak.
A CLT lélegző anyag, változó páraáteresztő tulajdonságú rétegként működik, páradiffúziós ellenállási száma 20-50 között változik. A fűtési szezonban, amikor a belső páratartalom csökken, a CLT páraáteresztő képessége is csökken. Nyári időszakban, magasabb légköri páratartalom mellett a CLT nyitottabbá válik a páraáteresztésre.

A CLT így szabályozza a belső levegőminőséget. Nagyobb páratartalom esetén a párát megköti a levegőből, majd alacsony páratartalom esetén kiengedi azt.

Környezettudatosság

A fa természetes és fenntartható nyersanyag, mely gyorsabb ütemben nő újra, mint ahogy felhasználják. Növekedése alatt a fa a légkörből széndioxidot köt meg és a fából épült épület a széndioxidot évszázadokig tárolja. 1 m3 fa körülbelül 1 tonna széndioxidot köt le élete során; ezáltal a fa alkalmazása aktív szerepet játszik az üvegházhatás csökkentésében. Egy fa épület, ha több évszázados használat után elbontják, nem hagy maga után felesleges hulladékot, csak újra felhasználható faanyagot.

A Stora Enso CLT termékek fenntarthatóan kezelt és ellenőrzött erdőkből származó, PEFC-tanúsítvánnyal rendelkező faanyagból készülnek. A PEFC tanúsítvány garantálja, hogy a CLT gyártása megfelel a legszigorúbb környezeti és etikai szabványoknak.

Tervezői támogatottság

A CLT épületek egyik fő jellemzője a precizitás. Minden projektünk átgondolt, részletes tervezéssel kezdődik, ami a milliméter pontos gépi CLT gyártás alapja. Ahogy a technológia korszerűsödik a segédprogramok is folyamatosan változnak, fejlődnek. Mindig arra törekszünk, hogy a legújabb, legcélszerűbb eszközöket, szoftvereket használjuk, hogy hatékony és gyors legyen munkánk.

CLT szoftverek/tervező programok:

  • Calculatis: tetők, födémek, oszlopok, gerendák támaszok pontos tervezése online.
    Tovább az oldalra
  • BIM toolbox: Revit és AutoCAD szoftverekkel működő könyvtár. A Stora Enso megoldásainak nagy gyűjteményét tartalmazza DWG részletekkel és Revit szerkezeti típusokkal. Tovább az oldalra
  • CLT360+: egy olyan alkalmazás okos mobil eszközökre, mely a fa elemek helyszíni beépítését segíti. Tovább az oldalra

FAQ / Gyakori kérdések

A CLT paneleket adott projektre egyedileg gyártják, így nem lehet egységes árat meghatározni. Minden projekt más és más. A CLT árát sok tényező befolyásolja, mint például az épület formálás, alaprajzi elrendezés, szerkezeti méretek, felület, megmunkálási igények, stb. Ennek megfelelően az árakban többszörös különbségek adódhatnak. Ajánlathoz minden esetben tervre van szükség. Koncepció- és vázlatterv alapján előzetes költségbecslést tudunk meghatározni.

Árajánlatot minden esetben kizárólag tervek alapján tudunk adni. Vázlatterv alapján előzetes költségbecslést, engedélyezési tervből indikatív ajánlatot, kiviteli tervre pedig árajánlatot adunk.

A CLT megrendeléséhez a gyártmányterveket irodánk készíti el. A gyártmánytervek megrendelését és elkészítését követően azok megrendelői jóváhagyása és a végleges anyagár kifizetése szükséges a gyártás indításához.

Az engedélyezéshez és kivitelezéshez szükséges építész és szakági terveket bármely jogosultsággal rendelkező tervező elkészítheti. A folyamat ezen szakaszában technológiai szakági tervezőként veszünk részt. A kiviteli tervek alapján a gyártmányterveket irodánk készíti el. A kivitelezéshez szükséges organizációs terveket a generál kivitelező készíti. Ezek összeállítását szolgáltatásaink keretében vállaljuk.

A CLT szerkezet megépítéséhez gyakorlattal rendelkező szakkivitelező szerkezetépítő cég, brigád megbízását javasoljuk.

További CLT termék információért, kérjük látogasson el a Stora Enso honlapjára.
További CLT termék információk